12 Mayıs 2013 Pazar

Çocuğum Yalan mı Söylüyor?


Çocukların inanılmaz bir hayal güçleri var. Bu yüzden yalan mı söyledikleri yoksa hayal mı kurduklarını çoğu zaman anlamak güç.

Böyle yaptıkları için kızmamalıyız onlara. Çünkü aslında çocuklar bizlerde olmayan bir güce “hayal gücü”ne dolayısıyla da “yaratıcılığa” sahipler. Bizler ise o kadar kurallara ve sınırlara alışmışız ki, kuralların biraz dışına çıkmayı kabul edemiyoruz. Bu yüzden de çocuklara kızabiliyoruz bazen.

Eğer çocuklar bize olmayan bir şeyi olmuş gibi anlatırsa vah çocukların haline. “Neden yalan söylüyorsun?” diye söylemediğimiz laf, azar kalmıyordur herhalde. Daha ileriye gidip şiddet uygulayan aileler bile gördüm çevremde. Ailenin savunması ise; “Şimdiden yalan söylerse ileride ne olur kim bilir. Ben baştan önlemimi alayım da.” şeklinde oluyor. 

Aslında çocuklar 6 yaşına kadar “Yalan”ı, “Yalan söylemeyi” ya da “Yalanın nasıl bir şey olduğunu” bilmezler. Çocuklar 6 yaşına kadar sadece hayal kurar ve yaratıcılıklarını kullanıp bunları olmuş gibi anlatırlar. Onlara yalanı biz öğretiriz. Bizler çocuklara “Yalan söyleme!” diyerek çocuğa yalanı öğretmiş oluruz aslında. Daha sonra yavaş yavaş yalanla ilgili bilinç geliştirmeye başlarlar.

0 – 6 yaş arasındaki çocuklara; “Yalan söylenmez.” denildiğinde “Hayaller anlatılmaz.” , “Yalan söylediğini duymayacağım. “ denildiğinde ise “Bir daha hayal kurma.” anlayışı gelişmeye başlayacaktır. Daha sonra da bu anlayışların yerini yalanın gerçek anlamı alıyor. Sonuç olarak da çocuğumuza yalanı öğretmiş oluyoruz.

Peki ne yapacağız? Hadi uzaya gittiğini, dinazorları gördüğünü söyleyen bir çocuğun hayal gücünü kullandığını biliyoruz. Ama gerçek hayatta olabilecek bir şeyi farklı anlattığında ne yapacağız?

Bizlerin artık “yalan” sözcüğünü kullanmak yerine, “yanlış” ya da “öyle olmadığını söylediler/gördüm” gibi bir ifade kullanmamız gerekiyor.

Bizler çocuğumuza “Yalan söyleme” diyerek aslında onların hayal kurmalarını azaltıp, zamanla yok ediyoruz. Bunun sonucunda da ülkemizde tek düze ve sabit fikirli evlatlar yetiştiriyoruz. Bunun olmaması için seçtiğimiz kelimelerin ne kadar önemli olduğunu unutmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder